poniedziałek, 29 listopada 2010
Niby proste sphagetti
Nie ma nic prostszego niż makaron z sosem bolognese, prawda? A figa! Niełatwo zrobić sos tak, żeby miał ten specyficzny smak, który sprawia, że jedlibyśmy go jeszcze, jeszcze i jeszcze...;) Ja przynajmniej tak mam: dam się pokroić za porządną porcję. Niestety! ;)
Na lekcji gotowania u Pascala, który wtedy jeszcze itd.... dostałam przepis, który ma w sobie "to coś".
"Sphagetti z sosem bolognese"
- ok. 75 dag mięsa mielonego
- 3 cebule posiekane
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 pora
- 2,3 ząbki czosnku
- 1 starta marchew
- 800g pomidorów pelatti
- 4 świeże pomidory /opcjonalnie/
- tymianek
- rozmaryn
-bazylia
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
Mięso dobrze podsmażamy na oliwie. Dodajemy cebulę z czosnkiem, seler w plasterkach, por w plastereczkach, marchewkę. Podduszamy. Wrzucamy pomidory z puszki i te świeże, bez skórki i pokrojone w kostkę. Solimy, pieprzymy. Siekamy zioła i dodajemy razem z koncentratem pomidorowym. Na wydaniu posypujemy parmezanem.
Trochę jest zachodu z przygotowaniem tego sosu, ale przynajmniej nie jest to skomplikowane. A jak nam trochę zostanie, to do słoiczka i do zamrażarki. Przyda się na kolejne śnieżne popołudnie:)).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
i tu Ci przyznam rację- o dobry sos nie jest tak łatwo (no chyba że jemy co popadnie i wszystko nam podchodzi). ja nie raz ręce załamuję jak widzę jak ktoś robi spaghetti i zwie je bolognese- a tam podsmażone mięso z ...wielkim słoikiem koncentratu pomidorowego.
OdpowiedzUsuńTwój sos jak najbardziej apetyczny- polecam dodać szczyptę cukru by podkreślić smak pomidorków;)
pozdrawiam
narobilas mi ochoty na takie spaghetti:) chetnie wyprobuje Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńzGADZAM SIĘ, DOBRY SOS, TO SZTUKA. TEN PRZEPIS PODOBA MI SIĘ. zGADZAM SIE. Z MALWINĄ, ZE TROSZKĘ CUKRU PODKREŚLI POMIDIORY. pOZDRAWIAM kINGA
OdpowiedzUsuńTak, wiem. ten cukier tam powinien być do smaku. po prostu dzisiaj tak wszyscy narzekają na tę "białą truciznę", że nie mam serca jej polecać:))
OdpowiedzUsuńszybko, smacznie, makaronowo i dobrze przyprawione :) to lubię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://przykubkukawy.blox.pl/html