piątek, 19 września 2014

Nalewka winogronowa

Nalewka na winogronach
Nalewka winogronowa


U Klaudyny w ogrodzie jest klęska urodzaju. Winogronowego urodzaju.
Kiście się kiszą w tłoku szukając dla siebie przestrzeni. Wczoraj wieczorem, przy latarce!, dokonałam częściowego oczyszczenia krzewu z owoców... próbując uniknąć spotkań z pająkami i szczypawkami. Ale udało się i pierwsze kroki w celu uzyskania napoju z winogron innego niż wino zostały poczynione.


"Nalewka z ciemnych winogron"

- czerwone winogrona, najlepiej te drobne
- 1 l spirytusu
- szklanka przegotowanej wody
- 20 dag cukru
- 1 goździk-opcjonalnie

Winogrona umyć, pozbawic ogonków na ile się da, włożyć do słoja i zalać spitytusem zmieszanym z wodą na kilka dni. Ew. z goździkiem. Ostawić zamknięte w ciepłe, słoneczne miejsce. Parapet najlepszy.
Po tym czasie zlać zalew, cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wszystko razem wymieszać. Trzymać jeszcze tydzień w jasnym miejscu, a potem znieść do piwnicy na 6 miesięcy.

3 komentarze:

  1. Nie robiłam jeszcze nalewki z winogron a mam na działce bardzo dobrą odmianę ciemnego winogron. Jak wypróbuję to podzielę się informacją

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie nie ma podanej ilości winogrona. Chciałabym zrobić tę nalewkę, bardzo proszę o proporcję winogrona

    OdpowiedzUsuń