wtorek, 23 września 2014

Ziemniaki zapiekane z pasternakiem

Ziemniaki zapiekane z pasternakiem
Zdaje się,że niedługo będę mogła wystartować w konkursie na bloga "Gotuj z resztek" albo " Gotuj z tego, co znajdziesz w domu". A czy to moja wina, że mój nastolatek ciągle woła ,  że jest głodny, ale odmawia spożycia chleba? Chyba, że w formie tostów z piekarnika. Ile można?
Zapiekłam białe warzywa, tradycyjnie i bez szaleństw. Pieczony pasternak jest po prostu pyszny... dlaczego zniknął z polskich stołów? Moja Babcia mówiła, że jeszcze przed II wojną był bardzo popularny. A teraz?













"Ziemniaki zapiekane z pasternakiem"

- 2 duże ziemniaki
-3-4 korzenie pasternaku
- oliwa
- rozmaryn

Ziemniaki dobrze wymyć, pokroić na ćwiartki, nie obierać. pasternak dobrze umyć, przekroić na pół i jeszcze naciąć grubszy koniec.
Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Skropić oliwą, posypać listkami świeżego rozmarynu.
Zapiekać pół godziny przy ponad 200stC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz