poniedziałek, 1 września 2014

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Chleb z mąki pełnoziarnistej
Nie pierwszy przepis na taki chleb i nie ostatni. Ten lubię, ponieważ użycie dwóch rodzajów mąk dodaje mu lekkości i aksamitności w smaku. Wyszły mi dwa bochenki, które dawno zniknęły...

















"Chleb z mąki pełnoziarnistej"

- 300ml ciepłego mleka
- 2 czubate łyżeczki suszonych drożdży
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 5 dag miękkiego masła
-225g mąki pełnoziarnistej
- 225g białej mąki
- 1 jajo
- łyżka ziaren do wmieszania / nie użyłam, bo mój nastolatek by marudzuł/


Mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem. Do miski/jeśli robimy ręcznie/ lub malaksera wsypujemy mąkę, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, zarabiamy, dodajemy jajo, masło i ziarna. Wyrabiamy.
Zostawiamy do wyrośnięcia co najmniej na godzinę.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na dwa bochenki /można na 4 mniejsze/ i układamy na blasze. Ponownie pozwalamy wyrosnąć około pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego do 200stC piekarnika i pieczemy tak długo, aż pukając w bochenki /najlepiej od spodu ;)/ usłyszymy głuchy odgłos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz