czwartek, 4 września 2014

Żółty kurczak z brzoskwiniami

Żółty kurczak z brzoskwiniami
Jak się poda z ryżem ugotowanym w kostce rosołowej, to się dopiero robi na talerzu żółto! Ale wiadomo, jak się ma nastolatka z bardzo ugruntowanymi poglądami, jak jedzenie powinno wyglądać, to nie ma szans. Ryż ma być biały... No to był ;).

















"Kurczak na żółto z brzoskwiniami"

- 0,5 kg mięsa z kurczaka, najlepiej piersi
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 brzoskwinie, mogą być z puszki
- kurkuma/curry/
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- szklanka śmietanki kremówki
- pół szklanki białego wina


Warzywa czyścimy, marchew i cebulę obieramy, wszystko kroimy na małe kawałki. Obsmażamy na oliwie, posypujemy curry i podlewamy śmietanką, a po chwili białym winem. Gotujemy przez moment i wkładamy kurczaka pokrojonego w kostkę oraz brzoskwinie w kawałkach. Wciskamy sok z niewielkiej cytryny, dosmaczamy solą i pieprzem.
Bardzo delikatne danie.



1 komentarz:

  1. Lubię takie połączenia - kurczak, brzoskwinie i ryż pasują do siebie idealnie.

    OdpowiedzUsuń