niedziela, 21 września 2014

Zwykłe ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
W Anglii jest wysyp śliwek zwanych "angielskimi", ha, ha. Są tanie, bo chyba nie pojechały do Rosji. Cieszą się więc powodzeniem lokalnym, a u mnie giną zatopione w cieście. Sorry.


















"Zwykłe ciasto ze śliwkami"

- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki
- 3 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 jaja
- czubata łyżeczka proszku dopieczenia
- zapach waniliowy

-6-8 śliwek


Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy śmietanę, żółtka, mąkę, proszek i zapach. na koncu ubite osobno białka.
Blachę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i układamy na wierzchu wypestkowane, pokrojone w cząstki śliwki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 min.

1 komentarz: