poniedziałek, 8 listopada 2010

Kulebiak z kapustą na wspominanie pól ogołoconych...





Taaak. Mogę się odchudzać, ograniczać cukry, mąki i co tam jeszcze. A jak poczuję zapach ciasta drożdżowego... to i tak wiem, że się złamię. Nawet nie próbuję podejmować ze sobą dyskusji. I wcale to nie musi być słodkie ciasto. Może być nafaszerowane choćby kapustą. Obojętnie: słodką czy kwaśną. I tak cudnie pachnie!





"Drożdżowy kulebiak faszerowany kapustą".

- pól kilo mąki
- pól opakowania drożdży / niecałe 5dag albo paczka suchych/
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1/3 kostki masła lub margaryny

Farsz:
-główka białej kapusty, poszatkowanej w małe kawałki
- 3 jaja pokrojone na twardo w małą kostkę
- sól, pieprz
-ew. posiekany koperek

Kapustę wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, krótko przesmażamy i dolewamy tyle wody, żeby się dusiła. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiedy przestygnie, dodajemy jaja oraz ew.koperek/ja lubię, dzieci nie:)/

Ciasto:
Do miksera z mieszadłami /albo do miski, można i ręką/ wsypujemy mąkę, dodajemy jaja i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami z łyżką cukru. Mieszamy najpierw na szybkich, potem na wolniejszych obrotach. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Jeśli jest za mało mąki - dosypać. Ciasto musi być lekkie i sprężyste, ale musi się potem dać uformować w rękach bądź rozwałkować. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie, najlepiej rozwałkować na stolnicy na prostokąt i włożyć delikatnie do podłużnej foremki tak, żeby zwisało po bokach. /Ja nie znoszę sprzątać stolnicy, więc rozciągam ciasto w rękach. Ale trzeba uważać, żeby się nie przerwało./ Napełniamy foremkę farszem z kapusty i przykrywamy od góry zwisającym ciastem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem albo skondensowanym mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.C i pieczemy. U mnie było gotowe po 40 min.
I zjedzone po 2 godzinach!

2 komentarze:

  1. ostatnio miałam chrapkę , by zrobić kulebiaka (przyznaję się że nigdy nie robiłam). świetnie się prezentuje. może w końcu się zmobilizuję do upieczenia go;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentuje i świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń