środa, 17 listopada 2010

Mus czekoladowy na jesienne smuteczki


No i skrzydełka opadają! Za oknem mży, koty przylepiają noski do szyby obserwując spadające krople. Zamiast energii czuję ogarniające zasmucenie... Chandra... A na nią najlepiej pomoże mus czekoladowy! Już rozpuszczona na gorącej parze czekolada z cynamonem sprawia, że świat staje się weselszy :)









"Mus czekoladowy"

- 200g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 70%
- 1/2 filiżanki mocnej kawy
- 5 żółtek + 150g cukru
- 200ml śmietanki kremowej
- 5 białek + 90g cukru
-szczypta soli
- cynamon do smaku


Czekoladę połamać na kawałki , włożyć do miseczki i rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Dolać do niej kawę, wsypać cynamonu. Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić z cukrem. Ubić śmietankę.
Żółtka wlewamy do czekolady, mieszamy łyżką. Dodać ubite białka i śmietanę. Dalej mieszamy delikatnie tylko łyżką, nie mikserem! Przelać do miseczek i wstawić do lodówki na 1-3 godzin.
Pychotka!

6 komentarzy:

  1. mmm... pychotka:) moge jedna porcje?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pychota ;) a za mną tak dziś od rana słodkie chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze dwie porcje zostały ;))))

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada to nieodłączny element ponurej jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego na poprawe humoru, niz solidna dawka czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie mnie trudno jest dotrzeć do finiszu, jak mi taka czekolada z cynamonem pachnie bo mam ochotę ją wciągnąć w takiej postaci :P

    OdpowiedzUsuń