niedziela, 21 sierpnia 2011

Zupa z cukinii

Uwielbiam, jak moi goście potrafią, lubią i chcą gotować! A Dorota i Krzychu mieli te trzy cechy razem. A celebrując jeden posiłek z niekłamaną przyjemnością opowiadali, co jeszcze można zrobić.
A że mnóstwo produktów było w ogródku, tuż pod ręką, planom nie było końca.
Najpierw Dorota zrobiła zupę z cukinii...












"Zupa z cukinii"

- jedna większa lub dwie mniejsze cukinie pokrojone w kostkę
-6 gałązek tymianku lub suszony - łyżeczka
- cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 duży pomidor obrany ze skórki, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę
- sól
-pieprz
-ew.śmietanka do smaku
- kostki lub kulki mozzarelli

Cukinię zalewamy w garnku gorącą, osoloną wodą. Gotujemy. Dodajemy listki tymianku.
Na patelni obok wlewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy cebulę i solimy. Podgrzewamy, dodajemy czosnek, smażymy na szklisto. Dodajemy pomidora lub pomidory.
Przelewamy zawartość patelni do garnka, czekamy jeszcze 5 min. Wyłączamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Ew. dolewamy śmietanki do smaku.
Na talerze wkładamy kawałki mozzarelli, zalewamy gorącą zupą. Ser się delikatnie rozpuści :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz