wtorek, 9 sierpnia 2011

Papryka z czosnkiem

Papryka, papryka... Podobno jedyne warzywo, które nie traci cennych składników w trakcie gotowania, a nawet zatrzymuje je będąc już w postaci proszku. Tak czy siak, pachnie w kuchni obłędnie i zawsze mam na nią ochotę.


















"Papryka z czosnkiem"

- 2 cebule drobno posiekane
- 2 posiekane ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 4 średnie papryki pokrojone w paseczki
- sól i pieprz

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, po chwili czosnek. Kiedy się zeszkli, ale zanim zbrązowieje, dodajemy paprykę. Podsmażamy, czekamy aż puści sok, ew. dodajemy nieco wody. Przykrywamy przykrywką i dusimy ok. 20-30 min.
Pyszny dodatek, a jak się włoży jakąś kiełbaskę, to i główne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz