"Placek ze śliwkami"
-250g zimnego masła
- 400g mąki
- 100ml zimnej wody
Nadzienie:
- 1 kg wypestkowanych śliwek pokrojonych na części
- 100g cukru
- cynamon
- 1/3 szklanki pszennej mąki
Mąkę wsypujemy do malaksera z tnącymi nożami albo na stolnicę, jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, wodę i zarabiamy krótko. Jeśli się nie klei dodać jeszcze łyżkę wody.
Robimy kulę i wkładamy ciasto do lodówki chociaż na godzinkę.
Do miski wsypujemy suche składniki na nadzienie, mieszamy i dodajemy śliwki. Można skropić sokiem z cytryny.
Ciasto dzielimy na dwie porcje. Jedną wykładamy dno tortownicy, podnosząc nieco brzegi. Układamy na niej owoce, a z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na ich powierzchni. Można posmarować mlekiem albo roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC i pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 35 min.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz