poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Ciasto z cukinią i morelami

Nie widziałam go... pewnie 25 lat? A on tu pisze, że przyjeżdża... Jutro wieczorem. Nie wiem, czy najpierw mam sie rzucic do kuchni czy do fryzjera ;)?
Kuchnia była bardziej po drodze... a ciasto musiało być takie, żeby trzymało dłużej wilgoć. I było INNE. Ale koniecznie powalająco dobre ;)
















"Ciasto z cukinią i morelami"

- 220g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 150g miękkiego masła
- 2 jaja
- 150g startej cukini
- 2 morele drobno pokrojone albo 4 suszone
- 1/4 szklanki mleka

W malakserze ucieramy masło, cukier, dodajemy jaja. Następnie cukinię i morele. Na końcu wspypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dolewamy mleko.
Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok.45 min.
Po upieczeniu można oblać lukrem z dodatkiem wkrojonych suszonych moreli. Ja lukru nie robię, bo po pierwsze: nie umiem, a po drugie: to są dodatkowe kalorie :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz