czwartek, 11 sierpnia 2011

Pomidorowe kulki mięsne

Chciałam zrobic letnie danie, spojrzałam za okno.. i nie mogę powiedzieć, że mnie zmroziło. Ale na pewno zatęskniłam za czymś ciepłym, tradycyjnym i dobrze układającym się w brzuszku. Takim jak kotleciki mielone. Tylko przyrządzone trochę inaczej.













"Pomidorowe kulki mięsne"

- pół kilo mielonego mięsa, jakie lubimy
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 3 jaja
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- zioła jak np. majeranek bądź oregano
- tarta bułka
Wszystkie składniki starannie wymieszać. Bułkę tartą dać "na oko" tak, żeby mięso było spójne. Formować niewielkie kulki w dłoniach zmoczonych zimną wodą i smażyć na oleju po mniej więcej 3 min z każdej strony, ale to trzeba patrzeć, kiedy mięso jest dosmażone.
Pysznie smakują oczywiście z ziemniakami posypanymi koperkiem albo i nie.

1 komentarz: