piątek, 5 sierpnia 2011

Słodkie ciasto z pomidorami

-Ciasto z pomidorami?! - Edyta przekazała mi spojrzeniem całą swoją dezaprobatę do tego pomysłu. A przecież jest wielką fanką potraw, które mają w przymiotniku "słodkie".
Ja jednak się uparłam upiec pomidorowego "dziwoląga". I jakież miłe zaskoczenie, kiedy z pieca wyjęłam pachnące przyprawami, w ciepłym kolorze ciasto.
A Edyta nie spróbowała, bo wyjechała na weekend. Może żałować ;)!










"Słodkie ciasto z pomidorami"

- 500g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- pół kostki miękkiego masła
- 300g cukru
- 150g rodzynek
- 100g obranych ze skórki i poseikanych pomidorów
Mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy mąkę, jaja, proszek, gałkę i cynamon, mieszamy. Dodajemy pomidory i rodzynki.
Przekładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy prawie godzinę na 170 stC. Ale pachnie!

1 komentarz:

  1. Jestem za! Piękne, też spróbuję, kiedy już wykończę cukinie;)

    OdpowiedzUsuń