Ja jednak się uparłam upiec pomidorowego "dziwoląga". I jakież miłe zaskoczenie, kiedy z pieca wyjęłam pachnące przyprawami, w ciepłym kolorze ciasto.
A Edyta nie spróbowała, bo wyjechała na weekend. Może żałować ;)!
"Słodkie ciasto z pomidorami"
- 500g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- pół kostki miękkiego masła
- 300g cukru
- 150g rodzynek
- 100g obranych ze skórki i poseikanych pomidorów
Mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy mąkę, jaja, proszek, gałkę i cynamon, mieszamy. Dodajemy pomidory i rodzynki.
Przekładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy prawie godzinę na 170 stC. Ale pachnie!
Jestem za! Piękne, też spróbuję, kiedy już wykończę cukinie;)
OdpowiedzUsuń