Jabłka wróciły po krótkiej przerwie i zaczynają królować na straganach. Zapieczone w delikatnym cieście smakują wybornie.
"Placek z jabłkami wyborny"
Ciasto:
- 400g mąki pszennej
-kostka zimnego masła 250g
- 7 łyżek bardzo zimnej wody
-łyżka spirytusu lub octu jabłkowego
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 150g cukru
- łyżka cynamonu
- sok z 1 limonki
Masło kroimy na kawałki. Wszystkie składniki zarabiamy krótko albo w malakserze z metalowym nożem, albo szybko zagniatamy. Robimy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na plasterki, które mieszamy delikatnie z cukrem, cynamonem i sokiem z limonki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno okrągłej tortownicy. Układamy na niej mieszankę jabłkową. Wałkujemy drugą część i przykrywamy nią jabłka, dokładnie zlepiając brzegi. Na środku ciasta robimy dwa nacięcia, żeby para mogła się wydostawać w trakcie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190stC. Pieczemy ok. pół godziny.
Pyszny!!;)
OdpowiedzUsuńTaki american pie - bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń