sobota, 13 sierpnia 2011

Babka kokosowa

Jadę na Mazury. Mamy tam maleńką, lokalną tradycję. Pod kapliczką Matki Boskiej spotykają się wszyscy mieszkańcy wsi... i tacy jak my... na dokładkę. Na świeżym powietrzu odbywa się msza... zawsze świeci słońce, a w dali połyskuje jezioro... Jest pięknie.
A potem wszyscy idą do ogrodu sąsiadów. Na imprezę. Jest ognisko, kiełbaski. Ja piekę przeważnie ciasta. W tym roku zabieram babkę kokosową. I imbirowo-ananasową. Zobaczymy, czy się spodobają ;)









"Babka kokosowa"

- 150g masła
- niepełna szklanka cukru
- cukier waniliowy
- szklanka lekko ciepłego mleka
- 4 jaja
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 280 g mąki krupczatki

Do miksera wrzucamy masło i cukry, mieszamy. Wrzucamy żółtka. Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe.
Białka ubijamy osobno, łączymy z masą.
Przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy ok.40 min przy 170stC.

1 komentarz:

  1. Nie wierzę, że taka babka mogłaby się komuś nie spodobać. Fantastyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń