sobota, 6 sierpnia 2011

Kurczak Luigi'ego

Luigi lubi Warszawę. Co prawda bywa tu nieczęsto, tylko na gościnnych wykładach na Uniwersytecie. Tak, smakują mu nasze potrawy, ale... /Tu się rozmarza jak każdy człowiek, który przypomina sobie swoje ulubione dania. Zabawne, że wszystkim ludziom wykwita wtedy taki nieśmiały uśmiech, a spojrzenie ginie w nieokreślnej dali... ;)/ Ok, ulubionym daniem Luigi'ego jest kurczak z czarnymi oliwkami. W jego domu pojawiał się często na stole, zwłaszcza późnym latem. Pachnący rozmarynem, szałwią, tymiankiem...









"Kurczak Luigi'ego ulubiony"

- ok. 1 kg kurczaka w porcjach
- 1 duża cebula, pokrojona
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- drobno posiekane zioła typu tymianek, majeranek, rozmaryn
- sok z połowy limonki
- 100g czarnych oliwek
-sól, pieprz
- oliwa do smażenia

W rondlu na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek. Wrzucamy kurczaka, obsmażamy. Wlewamy wino i czekamy chwilę, aż odparuje. Wsypujemy zioła, oliwki. Solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy ok. pół godziny, do miękkości. Przed podaniem kropimy jeszcze sokiem z limonki, to kurczakowi naprawdę dobrze robi :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz