poniedziałek, 28 lutego 2011

Kotleciki wieprzowe pod kołderką serowo-musztardową

Podobno jedzenie kotletów wieprzowych, zwłaszcza schabowych, to preferowany sposób pochłaniania posiłków w naszym kraju. Myślę, że badania na ten temat robiono dawno i mijają się już z rzeczywistością. Niemniej wieprzowina z pewnością należy do naszych ulubionych mięs. Tylko na ile sposobów można ją podawać?
Wczoaj sprawdziłam kolejny. O dziwo, zyskał akceptację w moim marudnym domu. Tylko najmłodszy z obrzydzeniem zeskrobał sos i zalał kotlet ketchupem ;)









"Wieprzowe kotlety pod kołderką serowo-musztardową"

- kotlety wieprzowe /np. 4/
- 2 łyżki stołowe ostrej musztardy
- 1 łyżka śmietany /kwaśnej/
- 100g startego żółtego sera
- olej
- masło

Kotlety delikatnie solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju zmieszanym z odrobiną masła. najpierw po 3 min z każdej strony, a potem dosmażamy po 5 min.
Piekarnik nagrzewamy na 180 st.
W miseczce mieszamy śmietanę, musztardę i ser.
Kotlety, osączone z tłuszczu, układamy w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie przykrywamy przygotowaną papką. Wstawiamy pod opiekacz na 5 min, nie dłużej!

2 komentarze:

  1. fajna ta kołderka. ja bym jej na pewno nie zamieniła na keczup :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieprzowiny straasznie dawno nie jadłam.
    Dzieciaki już takie są że jak sobie coś umyślą to musi być "po ich". Moja siostrzyczka też nie lubi musztardy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń