"Ciastka z masłem orzechowym"
- 200g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody
- dobre pól kostki masła
- 100g brązowego cukru/można zastąpić białym/
- 150g masła orzechowego
- kilka kropli zapachu
- tabliczka pokruszonej gorzkiej czekolady
- 1 jajo
Do malaksera wrzucamy masło i cukier. Mieszamy na wysokich obrotach, dodajemy masło orzechowe. Następnie jajo i zapach. Zwalniamy obroty na niższe. Wsypujemy mąkę, sodę, a także kawałki czekolady.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej w pewnej odległości kawałki ciasta. Wstawiamy na ok. 12 min do nagrzanego do 180-190st piekarnika.
Ja wiem. uwielbiam masło orzechowe. Lubię je robić z orzechów, wtedy jest jeszcze lepsze niż to sklepowe.
OdpowiedzUsuńszkoda ze tak jak poprzedniczka nie robie go sama a kupuje :( ale napewno z takim kupnym tez beda pyszne :)
OdpowiedzUsuń