środa, 9 lutego 2011

Kurczak kapama w czerwieni

Podobno przetwory z pomidorów mają więcej wartości niż świeże owoce. Zawsze nieufnie przyjmuję takie rewelacje, ale zimą trudno się z nimi nie zgodzić. Kupiłam dwa pomidory - przeleżały na półce dwa tygodnie. Okrągłe, czerwone, bez śladu pleśni czy innego zepsucia. Może rozsądniej sięgać teraz po ketchup albo pomidory w puszce?












"Kurczak kapama"

- 2 piersi kurczaka pokrojone w cienkie paski
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- przyprawa 5-smaków, albo sól, pieprz, cynamon, goździki - to kwestia ulubionych smaków
-kieliszek wina
- puszka pomidorów bez skórki
- słoiczek przecieru pomidorowego

Kurczaka posypujemy przyprawami, skrapiami cytryną, odstawiamy w chłodne miejsce.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.

W rondlu obsmażamy na oliwie kawałki kurczaka. Wyjmujemy go na bok, wrzucamy cebulę i czosnek. Czekamy chwilę, wlewamy wino i 3/4 szklanki wody, najlepiej gorącej. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i małą łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na jakiś czas na małym ogniu. Sos powinien być gęsty. Dodajemy kurczaka i jeszcze gotujemy przez 10-15 min.
Podajemy z ryżem bądź makaronem. Można posypać parmezanem...

2 komentarze:

  1. jaki fajny ten kurczaczek;) ja do dań używam teraz tylko pomidorów w puszce. do sałatek - koktajlowych (mają chociaż jakiś smak).
    ale niedługo zrobi się ciepło i za kilka miesięcy znowu będziemy mogli cieszyć się pysznymi i zdrowymi pomidorkami;)

    OdpowiedzUsuń