czwartek, 3 lutego 2011

Pieczony chlebek z salami


Wirusy plączą się dookoła. Trudno się ustrzec, więc i mój Najmłodszy wrócił ze szkoły kaszląc i prychając. Padł do łóżka i ma ponad 39 stopni. Trudno z domu nawet po chleb wyskoczyć, więc sięgnęłam po przepis na bardzo prosty i smaczny chlebek z salami. Co prawda mooje rozpuszczone dzieci proszą, żeby do jego wypieku używać tylko pszennej mąki, ale się udaje... A potem tylko masełko, chrupiąca skórka... mmm...









"Świeży chlebek z salami"
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki żytniej
- torebka suszonych drożdży/4 dag świeżych/
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 10 dag salami pokrojonego w kostkę
- dobra szklanka ciepłej wody

Najłatwiej wsypać obie mąki do miksera, dodać drożdże, zalać ciepłą wodą. /nie gorącą!/. Wymieszać krótko na wysokich obrotach, potem na niższych, dodając salami. Ciasto wyjąć, położyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Uformowac dwa bochenki, naciąć dwukrotnie, wstawić do ciepłego piekarnika i piec ok.40 min przy 190 st C. Przynajmniej mnie to tyle zajmuje....

`

1 komentarz:

  1. Z salami to musi być pyszota. Myślałam ostatnio o tym, żeby zrobić chleb z salami. Teraz pewnie już się skusze.

    OdpowiedzUsuń