niedziela, 27 lutego 2011

Biszkopciki z okruchami czekolady

Delikatne, niezbyt słodkie. Cudowne do popołudniowej kawy. Pyszne maczane w herbacie. Jeśli nie czekać zbyt długo. Opadające na dno filiżanki kawałki ciastek psują co nieco idylliczny kolor bursztynowego płynu...
W każdym razie łatwe i szybkie do zrobienia. Te biszkopciki z czekoladą.












"Biszkopty z okruchami czekolady"

- 4 średnie jaja
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki z czubkiem mąki pszennej
- zapach lub cukier waniliowy
- 100g pokruszonej czarnej czekolady/można mniej, jak się lubi/

Oddzielamy żółtka od białek. Na żółtka sypiemy odrobinę soli. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie mieszamy delikatnie z mąką i zapachem, najlepiej już łyżką. Wsypujemy pokruszoną czekoladę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozciągamy na nim takie kształty ciasteczek, jakie chcemy uzyskać: języczki, koła... Wstawiamy do nagrzanego na 150-160st piekarnika na ok. kwadrans. Muszą być złociste w kolorze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz