"Karkówka winem upojona"
- porcja świeżej karkówki w plastrach
- szklanka białego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- żółta lub pomarańczowa papryka
- olej
- sól, pieprz
- duża łyżka miodu
- majeranek bądź tymianek
Przygotowujemy marynatę: mieszamy w winie miód i zioła. Mięso solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, zalewamy marynatą na kilka godzin.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, a po chwili posiekany czosnek. Obsmażamy krótko, wkładamy mięso. Po kilku minutach dodajemy paprykę oczyszczoną z pestek i białych części, pokrojoną w paski. Dusimy razem. Można podlać odrobiną marynaty. Jeśli ktoś preferuje pikantne akcenty, może dorzucić chili pokrojone w cieniutkie plastry.
Pyszna musi byc taka karkówka:)
OdpowiedzUsuń