środa, 16 lutego 2011

A moze Guocamole ?

Coś małego, coś smacznego i coś zdrowego. Tak można o tej przekąsce powiedzieć, dopóki nie zjemy jej z paczką chipsów. Ale przecież może posłużyć też jako smarowidło do chleba, a nawet dodatek do różnych naleśników czy dań mięsnych. Zwłaszcza udających meksykańskie pochodzenie...;) Tyle w teorii. W moim domu guocamole znika razem z chpisami...
Mój przepis jest bardzo uproszczony. Akurat taki, żeby dzieciaki zjadły coś wartościowego nie narzekając. Dla gości można pofantazjować dodając paprykę, albo chili....












"Bardzo proste guocamole"

- 2 bardzo dojrzałe acocado
- sok z 1 cytryny bądź limonki
- 2-3 ząbki czosnku /mała cebulka dla tych, co nie lubią/
-sól, pieprz

Avocado pestkujemy, obieramy ze skórki. Wrzucamy do miksera. Kropimy sokiem cytrynowym natychmiast, żeby nie straciło koloru. Wrzucamy pokrojone ząbki czosnku lub cebuli. /Można to i to/. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem - to już jak kto lubi :)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz