niedziela, 20 lutego 2011

Piernik z czekoladową duszą


Co najpiękniej napełnia dom zapachem w trakcie pieczenia? Chyba jednak piernik. Mieszanka dodanych do niego przypraw sprawia, że dom napełnia się kuszącą wonią w każdym zakątku. Wykorzystałam mroźny poranek na pokręcenie się po kuchni. Przyjemnie przestrzennej, zanim dzieci wstaną ;) Po południu wpadną goście... przynajmniej dostaną coś do kawy, bo z cynamonowego ciasta niewiele zostało :)









"Piernik z czekoladową duszą"

- 250g mąki
- porządna łyżka przyprawy piernikowej
- 100g cukru, najlepiej jasnego brązowego
- po 125g masła i wody
- 125g powideł
- 1 jaj0
- 100g mocno gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w dowolny sposób - ja w kuchence mikrofalowej

Do malaksera wrzucamy mąkę, przyprawy i cukier. Masło rozpuszczamy w wodzie i tak przygotowane wlewamy do suchych produktów, mieszamy. Dodajemy jajo i powidła.
Niewielką blaszkę smarujemy masłem. Rozprowadzamy na niej połowę ciasta, smarujemy lekko przestygłą czekoladą i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy przy 170st przez ok. 30 min.

1 komentarz:

  1. uwielbiane korzenne aromaty, rzeczywiście cudownie wypełniają dom.

    OdpowiedzUsuń