czwartek, 10 lutego 2011

Popołudniowe ciastka z czekoladą i kokosem





Troszkę się przypaliły przy brzegach... Ale i tak smakują rewelacyjnie. Przyznaję, że urządzenia kuchenne bardzo ułatwiają życie. Zrobienie tych ciastek przy pomocy miksera zajęło mi może dobry kwadrans - bez pieczenia, jak widać ;) - a ile przyjemności na całe popołudnie.









"Ciasteczka z czekoladą i kokosem"

- 250g pszennej mąki
- 125g cukru
- 1 żółtko
- 250g masła
- kilka kropli zapachu
- 100g wiórków kokosowych
- tabliczka gorzkiej czekolady połamana na kawałki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do miksera z mieszadłami wsypujemy cukier i wkładamy miękkke masło. Miksujemy, dodając żółtko. Następnie mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodajemy zapach. Na końcu wsypujemy wiórki i przy wolnych już obrotach rozdrobnioną czekoladę.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na niej łyżką kolejne ciastka, w pewnej odległości od siebie. Pieczemy przez 15 min przy 180st C.

1 komentarz: