"Szarlotka Oleksandry"
-2,5-3 szklanek mąki
- 25 dag masła
- 3-4 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1 kg jabłek
Do mąki z proszkiem i sodą wcieramy zimne masło. Mieszamy, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Zarabiamy. Oddzielamy 1/3 i wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Okrągłą blachę wykładamy resztką ciasta razem z "kołnierzykiem". Smarujemy lekko białkiem.
Jabłka czyścimy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy dwiema łyżkami cukru i cynamonem. Dobrze mieszamy. Tak przygotowane wkładamy do blachy wylepionej ciastem.
Ubijamy schłodzone białka z 4 łyżkami cukru pudru. Można na końcu dodać kiesiel lub budyń dla smaku i koloru. Przykrywamy nimi jabłka, a na wierzch ucieramy ciasto, które trzymaliśmy w zamrażarce.
Pieczemy przy 150 - 170 st przez 45min- 1 godz.
co tam biodra, skoro to takie przyjemne..
OdpowiedzUsuń:-)