sobota, 19 marca 2011

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pasja i namiętność mojego najmłodszego, ten kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Jedyne danie, które zamawia w chińskich restauracjach, pomijając żeberka miodowo-imbirowe;). Wymęczona prośbami o przygotowywanie tego dania w domu poprosiłam o przepis kucharaza w Izumi-sushi. No i gotuję teraz, znudzona do ostateczności ;)












"Kurczak w sosie słodko-kwaśnym"

- dwie kurze piersi pokrojone w paski
- puszka ananasów
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 jajo
- mąka kukurydziana bądź ziemniaczana
- ketchup pikantny
- ew.cukinia bądź kiełki sojowe - w moim domu witaminy odpadają

Roztrzepujemy jajo ze szczyptą soli. Obtaczamy kurczaka w jaju, mące i wrzucamy na gorący olej. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski. Ananasa dzielimy na części i szykujemy sos:
sok z ananasa, cukier, ketchup, ocet ryżowy, sos sojowy.
Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę, paprykę, ketchup. Dodajemy 11/2 łyżki octu, płaską łyżkę cukru oraz sos sojowy do smaku.
Wrzucamy przygotowanego kurczaka oraz wlewamy sok z ananasa wymieszany z niewielką ilością mąki. Jeśli chcemy mieć danie na ostro, można dodać rochę sambal oelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz