"Brownie bananowe"
- 25 dag mąki
- 3 płaskie łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 230g cukru
- 100g orzechów posiekanych drobno
- 3 jaja
- 2 banany rozgniecione widelcem na miazgę
- kieliszeczek likieru bananowego - opcjonalnie
Czekoladę rozpuszczamy na parze albo w kuchence mikrofalowej razem z masłem i cukrem. Dodajemy do niej orzechy i likier.
Do malaksera z mieszakami wlewamy przestudzoną czekoladę, ucieramy dodając jaja i banany. Wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Przekładamy masę do formy wysmarowanej masłem, niezbyt dużej, rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 170st C. Pieczemy ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz