"Szybka szarlotka na popołudnie"
-kostka masła
- szklanka cukru
- 4 jaja
- 11/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- mus jabłkowy - jeśli nie mamy obieramy jabłka, pestkujemy, kroimy na części i dusimy krótko na małym ogniu z cukrem do smaku i cynamonem...
Do malaksera wrzucamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do białości, dodajemy jaja, a następnie mąki i proszek do pieczenia.
Do wysmarowanej formy wylewamy połowę ciasta, smarujemy jabłkami i przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do nieco nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min na 190 stC. Chłodzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam szarlotki. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki na równi z ciastem czekoladowym. Ja upiekłam jabłecznik dekorując jabłkami wierzch ciasta.
OdpowiedzUsuń