piątek, 11 marca 2011

Ciasteczka bananowo-czekoladowe

I zawsze zostaje ten jeden banan. Leży osamotniony zmieniając pogodne, żółte ubarwienie na brązowiejącą, nieapetyczną skórkę. Trzeba szybko pomyśleć, jak wykorzystać jej dojrzałą, miękką zawartość. Jednym ze sposobów są ciasteczka bananowo- czekoladowe. Przy ich pieczeniu unosi się w domu cudny aromat niosący obietnicę releaksu rozpoczynającego się weekendu ;).











"Ciasteczka bananowo-czekoladowe"

-350g mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 250g cukru, najlepiej ciemnego
- 25dag masła
- zapach waniliowy
- 2 jaja
- 1 dojrzały banan roztarty widelcem
- wiórki czekoladowe ok. 100g

Do malaksera wrzucamy miękkie masło i cukier. Dodajemy jaja, a potem mąkę, sodę i banana oraz zapach waniliowy. Na końcu delikatnie wsypujemy wiórki czekoladowe i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Dwie blachy wykładamy papierem, a na nim układamy porcje ciasta /np. po dużej łyżce/. Pieczemy ok 18min do uzyskania złocistego koloru.

3 komentarze:

  1. Masz rację. Z tym bananem, rzecz jasna. Zawsze leży taki biedak i nikt go już nie chce jeść. Świetny pomysł z takimi ciasteczkami :)

    Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio bardzo podobne ;) jedyny ich minus że nie mogą za długo leżeć. największy plus- nie trzeba się tym przejmować bo błyskawicznie znikają;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie tak bananowo rozpoczynac weekend :-)

    OdpowiedzUsuń