"Ciasteczka bananowo-czekoladowe"
-350g mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 250g cukru, najlepiej ciemnego
- 25dag masła
- zapach waniliowy
- 2 jaja
- 1 dojrzały banan roztarty widelcem
- wiórki czekoladowe ok. 100g
Do malaksera wrzucamy miękkie masło i cukier. Dodajemy jaja, a potem mąkę, sodę i banana oraz zapach waniliowy. Na końcu delikatnie wsypujemy wiórki czekoladowe i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Dwie blachy wykładamy papierem, a na nim układamy porcje ciasta /np. po dużej łyżce/. Pieczemy ok 18min do uzyskania złocistego koloru.
Masz rację. Z tym bananem, rzecz jasna. Zawsze leży taki biedak i nikt go już nie chce jeść. Świetny pomysł z takimi ciasteczkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie!
robiłam ostatnio bardzo podobne ;) jedyny ich minus że nie mogą za długo leżeć. największy plus- nie trzeba się tym przejmować bo błyskawicznie znikają;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
pysznie tak bananowo rozpoczynac weekend :-)
OdpowiedzUsuń