wtorek, 22 marca 2011

Ciasto królewskie zwyczajne

Ciasto było potrzebne do szkoły. Na "zaraz" i dla wielu osób. Obejrzałam domowe zapasy - nie było dobrze. Rzuciłam się do przepisów w poszukiwaniu czegoś, co da się zrobić z niczego... No i znalazłam. Pod piękną nazwą "królewski" ukrył się całkiem zwyczajny placek z rodzynkami... Które i tak w większości się przypaliły w czasie piecznia i zastąpiłam je w końcu masą czekoladową. Bardzo dobrze, bo z nieznanych mi przyczyn większość dzieci nie lubi rodzynek, za to z przyjemnością sięga po czekoladę pod każdą postacią...
Aha, mój syn zapomniał zabrać placek wychodząc do szkoły :))






"Placek królewski zwyczajny"

- 10dag rodzynek zalanych brandy lub koniakiem
-0,25 kg mąki pszennej
- 0,25 cukru pudru
- kostka masła
-4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia

W malakserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jajku, mąkę i proszek. Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem, wygładzamy i pokrywamy warstwą rodzynek. Pieczemy ok.35 min przy 180st C. Gotowe.

3 komentarze:

  1. "Królewski zwyczajny" - to dla mnie oksymoron :) Ale ciasto wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ja to znam - rodzynka to twój wróg, jak mawia moje dziecko :) http://wrotkaonline.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń