sobota, 4 grudnia 2010

Czekoladowe ciasto "z duszą"


Przyznaję, że nigdy nie byłam fanką wyrobów z czekoladą. Do czasu, aż natknęłam się na czekoladowe ciasto z duszą. W oryginale "Moeleux au chocolat". Ten zapach, konsystencja... I ta czekolada, rozpływająca się po talerzyku, jak nadusić w odpowiednim miejscu... No, to mnie przekonało! Zwłaszcza teraz, w zimowe popołudnia :))) Do małej kawy...









"Czekoladowe ciasto z duszą"
-100g czekolady
- 90g masła
- 30g mąki
- 3 jaja
- 150g cukru


W miseczce na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z 125g cukru, dodajemy mąkę. Czekoladę wlewamy do kogla-mogla i mieszamy.
Ubijamy białka z 25g cukru. Mieszamy delikatnie z masą czekoladowo- jajeczną.
Formę - są specjalne do tego ciasta, ale pewnie uda się i w innej rynience - smarujemy roztopionym masłem, wysypujemy mąką, której nadmiar strząsamy. Wlewamy masę, wkladając do niej na końcu kawałki czekolady.
Pieczemy przy 200st C ok. 30-40 min.

3 komentarze:

  1. ale to ciasto jest rewelacyjne!
    i takie nieskomplikowane. i w ogóle, same pozytywy!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! aż zgłodniałam :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, musi nie tylko wspaniale smakowac, ale pachnieć też

    OdpowiedzUsuń