czwartek, 9 grudnia 2010

Ukraińskie ruskie pierogi


Przyjechała Oleksandra. Kocham jej wizyty w naszym domu. Nie tylko za pomocną obecność, ale także za niespożytą aktywność w mojej kuchni. Oleksandra uwielbia gotować i ma niezliczone pomysły nie tylko na obiadki, ale i ciepłe kolacje. Co grozi poszerzeniem talii, oczywiście;) Ale konsekwencjami zajmę się potem...









"Ukraińskie ruskie pierogi"

Ciasto:
- 400g mąki
- 1 jajo
- woda, sól

Nadzienie:
- jajko
- 800g ugotowanych ziemniaków
- 200g białego sera
- 1 duża cebula
- 1 lyżka masła
- sól, pieprz
- ew. trochę gałki muszkatołowej

Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę. Ziemniaki i ser ucieramy z jajkiem, dodajemy cebulę, przyprawy i starannie mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, we wgłębienie wlewamy jajo, stopione masło, wody ile potrzeba i szybko wyrabiamy. Odkładamy na ok. pół godziny. Potem wałkujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz. Brzegi starannie zlepiamy, żeby się nie rozpadły.
W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierogi na wrzątek i czekamy, aż wypłyną. Poczekać jeszcze chwilkę, wyjąć łyżką cedzakową i podawać z masełkiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz