sobota, 4 grudnia 2010
Czekoladowe ciasto "z duszą"
Przyznaję, że nigdy nie byłam fanką wyrobów z czekoladą. Do czasu, aż natknęłam się na czekoladowe ciasto z duszą. W oryginale "Moeleux au chocolat". Ten zapach, konsystencja... I ta czekolada, rozpływająca się po talerzyku, jak nadusić w odpowiednim miejscu... No, to mnie przekonało! Zwłaszcza teraz, w zimowe popołudnia :))) Do małej kawy...
"Czekoladowe ciasto z duszą"
-100g czekolady
- 90g masła
- 30g mąki
- 3 jaja
- 150g cukru
W miseczce na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z 125g cukru, dodajemy mąkę. Czekoladę wlewamy do kogla-mogla i mieszamy.
Ubijamy białka z 25g cukru. Mieszamy delikatnie z masą czekoladowo- jajeczną.
Formę - są specjalne do tego ciasta, ale pewnie uda się i w innej rynience - smarujemy roztopionym masłem, wysypujemy mąką, której nadmiar strząsamy. Wlewamy masę, wkladając do niej na końcu kawałki czekolady.
Pieczemy przy 200st C ok. 30-40 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale to ciasto jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńi takie nieskomplikowane. i w ogóle, same pozytywy!
wygląda przepysznie! aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
mniam, musi nie tylko wspaniale smakowac, ale pachnieć też
OdpowiedzUsuń