niedziela, 12 grudnia 2010

Czekoladowe ciasto Temi



Temi jest mamą koleżanki mojej córki. Proste. Przyjechała do Warszawy kilka lat temu z Izraela. Byłam pierwszą Polką, którą poznała, więc zostałam jej koleżanką na lata:) Temi jest szybka, ruchliwa, kocha ludzi i dużo mówi. Jej przepis jest taki jak ona sama: szybki, zadziwiająco prosty i też w ciemnej oprawie:) Za pierwszym podejściem myślałam, że upiekłam zakalec. Ale moje mądre dzieci obejrzały ciasto i powiedziały: Co ty, po prostu masz przepis na brownie... :)))







"Czekoladowe ciasto Temi"

-1/2 filiżanki oleju
- 1 1/2 filiżanki cukru
- 2 jaja
- 1 filiżanka kakao
- 1 filiżanka mleka
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe likieru - opcjonalnie
- 1 filiżanka wrzącej /!!!/ wody

Wymieszać wszystkie składniki w mikserze. Przelać do wysmarowanej formy. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na 25 min.

Kiedy ciasto jest gotowe i przestudzone, można je posmarować polewą:
150g ciemnej czekolady z 4 łyżkami stołowymi wody i 25 g masła. Można rozpuścić w kuchence mikrofalowej.

Proste, prawda?

2 komentarze:

  1. może być bardzo smaczne :)
    brownie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że proste.
    Ale nie od dziś wiadomo, że to co najprostsze, jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń