niedziela, 20 października 2013

Kornela owsianka doskonała

owsianka doskonała
Niby nic prostszego niż ugotowanie owsianki...a zadowolić nią mojego nastoletniego syna to prawdziwe wyzwanie. A to mleka za dużo, a to owsa za mało. Muszę przyznać, że przynajmniej podszedł do sprawy naukowo i doświadczalnie opracował własny system, którego szczegóły mi przekazał i teraz łaskawie pozwala mi sobie owsiankę wg tegoż przepisu
 /ściśle!/ przygotować.













"Kornela owsianka doskonała"

Dla dwóch osób:

- 2 szklanki mleka
- 9 łyżek owsianki grubo ciętej
- szczypta soli
- łyżka miodu
- ew. owoce do przybrania

Zimne mleko wlewamy do garnka, wsypujemy płatki owsiane i podgrzewamy. Gotujemy tak długo, aż cały płyn się wchłonie, co generalnie zajmuje wieki. A przynajmniej 10-15 min. Trzeba często mieszać, bo przywrze do dna. Dodać sól, wyłączyć. Chwilę odczekać i wymieszać z łyżką miodu.
Przelać na talerze, przybrać owocami.

3 komentarze: