piątek, 11 października 2013

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami jest na czasie, więc upiekłam je szybko na wyjście do Svitlany. Ma być jagnięcina i śliwki pieczone w winie, więc takie miłe zakończenie wieczoru wydaje się adekwatne. Zwłaszcza, że nie jest to ciasto,przy którym trzeba się napracować!














"Ciasto z brzoskwiniami"

- 4 brzoskwinie
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- pół szklanki cukru

Na krem:

- 2 żółtka
- dobre pół szklanki kremówki


Mąkę, masło, proszek i cukier siekamy razem i zarabiamy ręką lub w mikserze. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Rozkładamy w wysmarowanej formie, brzoskwinie przekrajamy i układamy przekrojoną stroną do ciasta. Pieczemy przez kwadrans w nagrzanym piekarniku.
W tym czasie ubijamy śmietanę z żółtkami i wylewamy tę masę na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz