środa, 16 października 2013

Małe focaccie z winogronami

focaccie z winogronami
Tatiana poprosiła o przepisy, w których występują winogrona. Ku mojemu zdumieniu, po przewertowaniu kilku książek kucharskich, nie znalazłam prawie nic! Może oprócz klasycznego: "połóż winogrona koło wyboru serów". To spróbowałam inaczej ;)















"Focaccie z winogronami"

- 0,5kg mąki
- 3 dag drożdży
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli

- 100g startego lub pokruszonego sera stilton lub innego z niebieskimi bądź zielonymi żyłkami
- kiść winogron
- świeży tymianek lub rozmaryn
- 2 łyżki oliwy

Wsypujemy mąkę do miski, robimy w niej dołek, wkruszmy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Jak drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zarabiamy, dzielimy w dłoniach na małe porcje i formujemy niewielkie placuszki. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Wierzch smarujemy oliwą, następnie układamy na nich przecięte na pół winogrona pozbawione pestek. Posypujemy serem i ziołami /można dodać orzechy/ i ponownie pozwalamy ciastu wyrosnąć.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz