sobota, 5 października 2013

Polędwiczki z kurczaka zapiekane w warzywach

Polędwiczki z kurczaka
Szybkie, pachnące danie. Łaskoczące zapachem w nos, kiedy uchylało się piekarnik.


















'Polędwiczki z kurczaka zapiekane z warzywami"

- 1/2 kg polędwiczek
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 słodki ziemniak/ew. zwyczajny/
- cebula pokrojona na piórka

Polędwiczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Solimy, pieprzymy, posypujemy ulubionymi ziołami.
Warzywa myjemy, kroimy na drobne kawałki, układamy wokół mięsa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 20 min podlewamy białym lub różowym winem wytrawnym. Mniej delikatna wersja to ta z użyciem w tym miejscu wody, ok. 2/3 szklanki. powinno być gotowe w ciągu 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz