sobota, 26 października 2013

Zupa z Chorizo

Zupa z Chorizo 
Pierwszy raz jadłam tę zupę u Svitlany. Była pyszna i rozgrzewająca. Tylko tak się nią najadłam, że ledwo znalazłam miejsce na spróbowanie innych dań:)

















"Zupa z Chorizo"

- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku, duży
- 2 gałązki selera
- 1l rosołu z kurczaka
- 400g ugotowanej soczewicy /ew. fasolki/
- małe opakowanie kremówki
- sól, pieprz
- oliwa
- mała puszka przecieru pomidorowego

Podsmażamy w dużym garnku na oliwie kiełbasę pokrojoną w niewielką kostkę. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę, seler i czosnek. Podsmażać około kwadransa, dodając pod koniec przecier pomidorowy.
Wlać rosół, dorzucić soczewicę. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Dosmaczyć.
Część zupy odlać, zmiksować, połączyć z pozostałą częścią. Dodać kremówkę choć myślę, że można z tego kroku zrezygnować ;).

2 komentarze: