środa, 23 października 2013

Papryczki faszerowane mięsem

Papryczki faszerowane mięsem
Mama serwowała je nawet za głębokiej komuny ;). Trzeba było czekać na dostawę papryki z Węgier, a potem zdobyć mielone mięso. Na szczęście to ostatnie nie było aż takim dobrem, oprócz absolutnego doła w latach 80-ych.
A danie pięknie pachnie i kusi...















"Papryczki faszerowane mięsem"

- kilka kolorowych papryk
- 0,5 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowe
- mała cebulka, posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 szklanki ryżu
- sól, pieprz
- majeranek lub oregano

- puszka pomidorów w sosie własnym
- kilka listków bazylii

Obcinamy czubki papryk, czyścimy z pestek i białych części.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mieszamy mięso z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy ryż. Nadziewamy papryki, które układamy w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 min.

Pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami bazylii. Wlewamy do papryk mniej więcej w połowie pieczenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz