czwartek, 17 października 2013

Kiełbaski i duszone jabłka

Czasami sukces dania to umiejętność połączenia różnych składników, mam na myśli: na talerzu!! Tak jak kuchnia niemiecka nie cieszy się uznaniem, tak ja w niej znajduję kilka udanych dań. Genialnie zrobione śledzie i pozornie banalne połączenie kiełbasek, tłuczonych ziemniaków i duszonych jabłek.














"Kiełbaski z duszonymi jabłkami"

- pół kilo cienkich białych kiełbasek
- 1kg jabłek /antonówki, szare renety/
- 1 kg ziemniaków
- cytryna
- 100+50g masła
- oliwa 2 łyżki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 ziarna kardamonu

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie,  odlewamy wodę. Dodajemy 100g masła, śmietanę i musztardę. Dobrze tłuczemy lub przecieramy przez praskę.

Jabłka obieramy i pestkujemy, kroimy na plastry. Wrzucamy na rozpuszczone 50g masła i przesmażamy do miękkości dodając cynamon, kardamon i sok z cytryny. Ew. trochę cukru do smaku.

Kiełbaski obsmażamy na oliwie na patelni, a jeśli ma być zdrowiej to zapiekamy w naczyniu do zapiekania w piekarniku.
Podajemy razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz