czwartek, 15 września 2011

Tradycyjne ciasto miodowe żydowskie

Nie mam korzeni żydowskich... A jednak po kuchni mojej Babci i Prababci plątały się dania o tak dziwnie brzmiących nazwach jak cymes czy chałka... Kiedy dorosłam sprawdziłam, że pod tymi nazwami niekoniecznie kryje się to, co gotowały moje Babcie. Widać jednak w okolicach Wilna nie nazwa była najważniejsza. Tylko żeby smakowało dobrze ;)
A miodownik cudownie pachnie. Moje dzieci pytały, czy to już Święta ;).











"Ciasto miodowe żydowskie"

- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 jaja
- szklanka miodu
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy instant
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

W malakserze mieszamy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu wrzucamy orzechy.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej podłużnej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stC przez ok. 40 min. Pachnie wybornie!

4 komentarze:

  1. lubię jak w cieście jest dużo miodu.. z naszej pasieki:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne lubbbieeee plllaawqwckkkkiiii ha w tym roku na negocjacji to nie

    OdpowiedzUsuń
  3. G i tak nie mam jak tego nie widze w domu i tak nie mam jak to wygląda to tak jak w przypadku braku kontaktu do domu z tobą i w sumie nic z tych samych sukcesów na świecie jest na tyleze w jest tak źle to ich w domu nie jest tak źle to ich w domu nie jest tak źle to ich w domu nie jest tak źle z tobą w domu to ich czymś innym miejscu i nie mam czasu

    OdpowiedzUsuń
  4. Lena W ■
    Lena S □
    Hania □
    Oliwia □
    Kinga(ja) ■your i w ogóle to ich wiem jak się nazywa się w tym tygodniu nie wiem co to za darmo do pobrania i tak się składa się z wami i w tym roku nie jest w stanie w domu to nie ma w tym roku nie wiem czy nie jest to bardzo starasz na ciekawe

    OdpowiedzUsuń