poniedziałek, 19 września 2011

Piernik czekoladowy


Chłopcy spali, a ja miałam wyjechać na parę godzin. Przykro mi było, że zostawiam ich samych właśnie w niedzielę. Wiem, wiem... Komputery doskonale zastępują mamę. Ale nie pieką ciast!
Odnalazłam przepis, który pozwolił mi w kilka minut stworzyć w domu atmosferę ciepła i bezpieczeństwa: piernik czekoladowy!











"Piernik czekoladowy"
-250g pszennej mąki
- pół paczki przyprawy do pierników albo kompozycja własna ;)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g jasnego brązowego cukru
- 120 g masła
- pół szklanki wody, dobre pół
- 100g powideł /śliwka ew. porzeczka/
- 1 jajo
- łyżka kakao

Mieszamy suche składniki. W rondelku podgrzewamy wodę, w której rozpuszczamy masło. Zalewamy tym suchą mieszankę i miksujemy, dodając na końcu powidła i jajo.
Smarujemy formę, wlewamy ciasto i pieczemy je dobre 30 min przy 170 st C.
Świetny dodatek do śniadania, a z bitą śmietaną zmienia się w miłe uzupełnienie popołudniowej herbaty.

1 komentarz:

  1. Zapachniało świętami;) pyszny,ciepły korzenny smak!

    OdpowiedzUsuń