sobota, 24 września 2011
Francuskie ciasto ze śliwką
Moj najmłodszy ma dziś urodziny. Muszę upiec jakiś tort, ale to później. Najpierw zajmę się drobniejszymi wypiekami. Wieczorem przychodzą koledzy i zostają na całą noc. Co oznacza, że ja dzisiaj nie śpię. Ale nic to, mam do przegadania z córką mnóstwo rzeczy, a też szczęśliwie dzisiaj przylatuje ;). Tylko najpierw te wypieki. Szybkie, smaczne i dużo...
"Francuskie ciasto ze śliwkami"
- płat ciasta francuskiego
- jajo rozbełtane
- śliwki przekrojone i bez pestek
- lukier: cukier puder+łyżeczka soku z cytryny + kilka kropel wody
Ciasto rozkładamy, kroimy na kwadraty, smarujemy jajkiem. Układamy na nim śliwki skórkami do dołu. Można posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Pieczemy ok. 12 min.
Po przestudzeniu dekorujemy lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dużo pysznego.. myślę, że to będzie całkiem przyjemna noc :-)
OdpowiedzUsuń