poniedziałek, 12 września 2011

Kurze piersi faszerowane indykiem


W Poznaniu propagowano wczoraj zalety odżywiania się mięsem. W 30-stopniowym upale przez Stary Rynek przesuwały się defilady kucharzy i adeptów sztuki kulinarnej dzierżących w promieniach słońca kilogramy surowego mięsa. A potem próbowano napełnić ponad pół kilometrową kiełbasę. Udało się, zanim jeszcze wróciłam do domu.
Widok tego mięsnego bogactwa przypomniał mi danie niedawno zaserwowane przez mamę. Też mieszkankę Poznania..;)

"Kurze piersi faszerowane mięsem z indyka"

- 4 kurze piersi lekko rozbite
- pół kilo mielonego mięsa z indyka
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- cząber lub inne ziele dobrze pachnące, np. tymianek

Piersi solimy i pieprzymy.
Mięso indycze również doprawiamy,dodając posiekany czosnek i natkę pietruszki.
Nakładamy farsz z indyka na kurze piersi i ciasno zawijamy, podkładając końce piersi do dołu, żeby farsz nie wypadał.
Obsmażamy mięso krótko w brytfance, a potem dusimy do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz