piątek, 16 września 2011

Kurczak pod kołderką pomidorowo-paprykową z rozmarynem

No, tym razem to błysnęłam inteligencją robiąc to zdjęcie. Trzeba włożyć sporo wysiłku, żeby zobaczyć kurczaka. Podpowiadam: w malutkim prześwicie na dole. Niemniej naprawdę tam jest i zaraz się dodusi, żeby napełnić dom smakowitym zapachem ;).














"Kurczak pod pomidorowo-paprykową kołderką"

- kilka kawałków kurczaka
- 1 zielona i 1 żółta papryka /będzie ładniej/
- 4-5 dojrzałych pomidorów /zimą puszka/
- kilka gałązek rozmarynu/ew.suszony
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. pół szklanki białego wina

Kurczaka obsmażamy krótko na oliwie na silnym ogniu. Solimy, pieprzymy.
Paprykę czyścimy z pestek, kroimy na paski. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, najlepiej pozbawiamy pestek, kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek siekamy.
Jeśli patelnia z kurczakiem jest wystarczająco duża, dorzucamy do niej pokrojoną paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pomidory i czosnek. Jeśli nie, lepiej to zrobić na drugiej patelni i potem połączyć z kurczakiem. Warzywa doprawiamy i dusimy wszystko na niewielkim ogniu. Pod koniec wrzucamy listki rozmarynu. Dobrze podlać to wszystko połową szklanki białego wina.

2 komentarze:

  1. Po prostu szczelnie przykryłaś kurczaka kołderką żeby mu było ciepło :)

    OdpowiedzUsuń