"Kurczak pod pomidorowo-paprykową kołderką"
- kilka kawałków kurczaka
- 1 zielona i 1 żółta papryka /będzie ładniej/
- 4-5 dojrzałych pomidorów /zimą puszka/
- kilka gałązek rozmarynu/ew.suszony
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. pół szklanki białego wina
Kurczaka obsmażamy krótko na oliwie na silnym ogniu. Solimy, pieprzymy.
Paprykę czyścimy z pestek, kroimy na paski. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, najlepiej pozbawiamy pestek, kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek siekamy.
Jeśli patelnia z kurczakiem jest wystarczająco duża, dorzucamy do niej pokrojoną paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pomidory i czosnek. Jeśli nie, lepiej to zrobić na drugiej patelni i potem połączyć z kurczakiem. Warzywa doprawiamy i dusimy wszystko na niewielkim ogniu. Pod koniec wrzucamy listki rozmarynu. Dobrze podlać to wszystko połową szklanki białego wina.
Po prostu szczelnie przykryłaś kurczaka kołderką żeby mu było ciepło :)
OdpowiedzUsuńudalo sie ;) !
OdpowiedzUsuń