poniedziałek, 26 września 2011

Naleśniki z serkiem ricotta i cukinią


Wiem, wiem, że się powtarzam. Przywilej wieku;).Ale tak jest przyjemnie, jak przyjaciele wpadają na kolację! Chciałam przygotować coś nieobciążającego żołądek, żeby się tort zmieścił na końcu. Poszłam więc ścieżką wegetariańską, co było dobrym wyborem. Uznanie znalazło nie tylko ciasto, ale nawet kieliszeczek nalewki lawendowej. Zrobiła piorunujące wrażenie. Tylko nie wiem, czy jeszcze mnie ktoś o nią poprosi ;))).








"Naleśniki z serem ricotta"

- 300g mąki
- pół litra mleka
- 3 jaja
- kilka listków posiekanej mięty
- kilka gałązek posiekanej pietruszki


- 350g cukinii pokrojonej w plastry i na ćwiartki
- opakowanie serka - ok. 400g
- 50 dag płatków migdałów
- sól, pieprz
- szklanka kremówki
- starty żółty ser do posypania

Ubijamy ciasto na naleśniki razem z zieleniną. Odstawiamy na pół godziny, żeby wypoczęło. Smażymy dość cienkie naleśniki.
Na osobnej patelni podsmażamy na maślę cukinię przez kilka minut. Dodajemy migdały i serek. Doprawiamy.

Na każdy naleśnik nakładamy nieco nadzienia i zamykamy w trójkąty. Układamy je w nasmarowanym naczyniu do zapiekania. Na końcu wszystko zalewamy śmietanką i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku i podajemy gorące.

1 komentarz:

  1. to już wiem co czego można pysznie wykorzystac ricottę.

    OdpowiedzUsuń