wtorek, 20 września 2011

Puree z ziemniaków i fasoli


Jak przemycić niepopularną a zdrową potrawę na talerze moich chłopaków tak, żeby tego nie zauważyli? Oczywiście trzeba ją schować w innym daniu. Od dawna jestem wdzięczna wynalazcom mikserów i innych kuchennych mieszadeł, dzięki którym wszystkie uciążliwe czynności/które przy okazji nieźle integrowały osoby zmuszone to ich wykonywania, jak np. ucieranie jaj w makutrze ;)/ sprowadzone zostały do wciśnięcia jednego przycisku. Ale o czym to ja chciałam napisać? Aha, jak schować fasolę w ziemniakach ;)



"Puree z ziemniaków i fasoli"

- 1/2 kg ziemniaków
- 250g fasoli z puszki, białej
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 duży ząbek czosnku posiekany
- sól
-pieprz
- dobra oliwa

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy ze skórki, dodajemy fasolkę z puszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek.
Wszystko miksujemy razem, dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako dodatek albo samodzielne danie, np. na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz